Leesvoer: Present over Perfect

Sommige mensen zijn geboren om verhalen te vertellen. Van die schrijvers die je het gevoel geven dat je, in plaats van in je eentje thuis op de bank, ergens samen in een cafeetje zit – latte macchiato erbij – en een goed en eerlijk gesprek over het leven hebt.

Wat mij betreft is Shauna Niequist er zo eentje. Ik kwam haar blog een tijdje geleden tegen, en viel meteen voor haar idee om een boek met ‘devotionals’ te combineren met recepten. Omdat genieten van het goede leven soms betekent dat je een bijbeltekst bestudeert, en een andere keer dat je een geurig, kruidig tomatensoepje maakt.

Haar stijl is altijd persoonlijk. Ze neemt je mee in haar eigen leven, haar ontdekkingen over God, relaties, schoonheid, omgaan met de hobbels op je weg, enzovoort. Zo ook in haar nieuwe boek: Present over Perfect. Zoals de titel al een beetje verraadt, maakt ze een statement over bewust, intentioneel leven. Ze pleit voor aanwezig zijn in het moment en daarin schoonheid ontdekken, in plaats van het oneindige streven naar perfectie.

Eigenlijk weten we het diep van binnen allemaal wel. En daarin ligt het gevaar dat het een cliché boek wordt met een opsomming van tips over mindfulness. Maar juist de combinatie van haar supereerlijke blik in haar eigen leven en de lessen die woorden die ze vindt om met die ervaringen anderen te inspireren, maken dat het nooit saai is.

Shauna en ik lijken niet in alles op elkaar. Zij beschrijft zichzelf als uitgesproken extravert, met alle bijbehorende uitdagingen. Ik ben juist introvert, wat ook niet altijd simpel is. Toch herken ik veel in haar verhaal. De zoektocht naar balans, streng zijn voor jezelf, willen voldoen aan een beeld dat niet waar te maken is.

“If I’m honest, I let words like responsible and capable govern many of my years. and what good are they? Words that I’m choosing in this season: passion, connection, meaning, love grace, spirit.”

Dat vind ik een mooi streven. Het is geen to-do-list van alles wat anders moet in je leven. Wel is het een spiegel die je laat zien welke waarden je diep van binnen voelt, en in hoeverre je die ook uitleeft.

Het boek heeft een open einde, ze brengt je een stuk verder, maar lost niet alles op. Een afgerond verhaal zou ook ongeloofwaardig zijn, alsof je ooit écht gearriveerd bent. En daardoor voelt het als een uitnodiging om niet klakkeloos haar zoektocht te kopiëren, maar je eigen avontuur aan te gaan:

“The bad news is that there is no finish line here, no magical before-and-after […]. But there’s good news too: if we just keep coming back to the silence, if we keep grounding ourselves, as often as we need to, in God’s wild love, if we keep showing up and choosing to be present in both the mess and in the delight, we will find our way home, even if the road is winding, and full of fits and starts.” 

Ik hoop van harte dat er binnenkort een Nederlandse versie komt. Ik ben al aan het brainstormen over een goede titel…

Present Over Perfect Boek omslag Present Over Perfect
Shauna Niequist
Religion

Te koop bij o.a. Bol.com

Deel dit:
Share